Skip to main content

Expert in verhuizen

In de afgelopen tien jaar ben ik zes keer verhuisd. Ik verhuisde zo regelmatig, dat ik mijn kledingkast vrijwel alleen opruimde wanneer mijn garderobe de verhuisdoos in of uit moest. Ik kan mezelf dus inmiddels aardig een verhuis-expert noemen. Zo ben ik erachter gekomen dat het zeker anderhalve maand duurt voordat je gewend bent aan de nieuwe indeling van je huis. Pas daarna grijp je niet meer mis als je ‘s morgens nog slaapdronken je bord, broodjes en bestek uit de keukenkastjes graait. Dat is overigens te verklaren: diverse experts in gedragsverandering zijn het erover eens dat het zo’n zes weken duurt voordat je je een nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt.

Verhuizing als stressfactor

Ook al verkondig ik aan mijn vrienden dat verhuizen mijn hobby is, natuurlijk vervloek ik mezelf ook als aan het eind van een lange dag sjouwen blijkt dat het tweepersoons matras toch niet door het trapgat geperst kan worden. Daar sta je dan, het begint al te schemeren. Nog even een probleem oplossen terwijl je er eigenlijk al doorheen zat. (Gelukkig kon ie door het raam!) Zelfs ik geef toe het toe: verhuizen levert onvermijdelijk stress op. In de stresspuntenlijst die Annita Rogier gebruikt in het Handboek coachen bij stress en burn out staat een verandering van woonomstandigheden voor 25 punten. Voeg daar nog eens verandering van woonplaats en een hypotheek afsluiten aan toe, en je zit op 76 punten. Ter vergelijking: een echtscheiding staat voor 73 punten… (Al is die vergelijking niet helemaal eerlijk, want een scheiding gaat natuurlijk ook vaak gepaard met financiële onzekerheid, toestanden binnen de familie, én verhuizing. Allemaal op zich ook weer veroorzakers van spanning).

Het stapeleffect van stress

De stress die je ervaart bij een aanstaande verhuizing is zeker ook nuttig, want zo kun je pieken in de paar weken dat het nodig is. Maar als er ook nog andere stressveroorzakers meespelen, kan een verhuizing je zomaar tot de rand van uitputting brengen. Die andere stressoren zijn er nu natuurlijk volop door de Coronacrisis. Bijna iedereen heeft wel te maken met verandering op het werk, of het werk is (tijdelijk) weggevallen. Sociale contacten verlopen anders dan normaal en er zijn zorgen geweest om je naasten in het buitenland of in het verzorgingstehuis. Je dagelijkse en wekelijkse routine is veranderd en normale handelingen als naar de supermarkt gaan, kosten meer (nadenk)tijd en dus meer energie dan anders. Ook al lijken het kleine aanpassingen, alles bij elkaar opgeteld werkt dat flink door in je systeem. Dat is het stapeleffect van stress. Ik merkte het bij mezelf toen ik, ondanks dat het in de zomer rustiger werd op mijn werk, nauwelijks kon ontspannen. Ik was vermoeid, chagrijnig en kreeg schouderklachten. 

Terugschakelen

Tijd dus om bewust terug te schakelen. Wanneer je spanningsklachten ervaart, is dat niet met één dagje strand gedaan. Maar als je van jezelf weet wat jou energie kost en wat energie oplevert, kun je de juiste keuzes maken om voor jezelf te zorgen. Ik nam bijvoorbeeld een extra week vrij waarin ik weer eens wat voor mezelf ging doen: een boek lezen op een terrasje, een boswandeling maken met een vriendin. Leuke dingen, geen nuttige. Voor het slapen gaan en na het wakker worden een ademhalingsoefening doen. En op mijn werk sprak ik met een collega af om elkaar toch af en toe op kantoor te treffen, tussen het thuiswerken door. Tijd nemen om samen koffie te drinken en met elkaar te kletsen zorgde dat ik me los kon maken van het computerscherm. Het helpt ook wanneer je deelt met collega’s waar je moeite mee hebt. Meestal kom je er namelijk achter dat je echt niet de enige bent die hannest met de nieuwe digitale communicatiemiddelen.

Inmiddels voel ik me weer blijer en meer ontspannen. Bovendien: die zes weken in mijn nieuwe huis zitten er alweer even op. Ik weet dus weer blindelings de lichtknopjes te vinden en de juiste keukenla voor de koffie. En dan loopt alles toch weer even wat soepeler.

Wil jij ook meer zicht op je stressbronnen en leren wat je voor jezelf kunt doen om spanning te verminderen? Bel of mail dan om een afspraak te maken voor een intakegesprek