Skip to main content

Richting kiezen

Ieder mens beschikt over talenten. Ik heb er ook een aantal die best handig zijn, maar besluitvaardigheid valt daar helaas niet onder. Al toen ik klein was wist ik dat: met afgunst luisterde ik naar klasgenootjes die in groep zes al zeker wisten dat ze later vrachtwagenchauffeur wilden worden of architect. Na mijn eindexamen gingen mijn ideeën nog steeds alle kanten op. Ik overwoog inheemse talen van Latijns Amerika te studeren, dan wist je sowieso niet waar je aan begon. Of misschien wilde ik naar het Conservatorium, muziek studeren. Uitblinken was iets wat iedereen wel wilde, dus dan zou het ook bij mij passen, toch? Of ik kon schrijfster worden, want ik hield zo van lezen. (?) Hoe meer ik nadacht, hoe vreemder de opties. Uiteindelijk koos ik nogal achteloos voor een studie waar vooral de anderen in mijn omgeving enthousiast van werden.

Maatschappelijke norm

Een veelgemaakte vergissing weet ik nu, een aantal afgebroken en behaalde studies later. En begrijpelijk ook. Want wat leren we als schoolgaande jongeren? In de eerste plaats vooral te luisteren naar een juf of meester. Later doen we kennis op via een docent, misschien een hoogleraar en diverse professionals via geschreven en online media. We voegen ons naar maatschappelijke normen en we gaan bij vrienden en familie te rade wanneer we advies nodig hebben. We willen daarbij niet graag buiten de groep vallen, want uitsluiting staat voor ons reptielenbrein gelijk aan een koude, eenzame hongerdood. Logisch dus dat we minder goed zijn in naar binnen kijken en te vertrouwen op onze eigen ideeën.

Het belang van naar binnen kijken

Wij mensen zijn naast dat reptielenbrein gezegend met een grote prefrontale cortex – waardoor we een bewustzijn hebben én de neiging om problemen op systematische wijze op te lossen. Het probleem hoe wil ik de aankomende vier jaar doorbrengen? is echter niet op systematische wijze op te lossen. Hoe meer voors je bedenkt, hoe meer tegens erop volgen. En wanneer je alles netjes op een lijstje onder elkaar hebt gezet, blijft een beslissing nog net zo lastig. Er valt op papier namelijk geen precieze uitdrukking te geven aan het gevoel dat je hebt bij al die opgeschreven zaken. Wanneer je wilt doen wat bij je past, helpt het om óók te luisteren naar je eigen gevoel dat zachtjes resoneert wanneer je met iets bezig bent dat je werkelijk interesseert. Soms staan we echter zo ver van onze waarden af, of worden we zozeer in beslag genomen door onzekerheden en doemscenario’s, dat we er niet mee in contact kunnen komen. Wanneer je stilstaat bij jezelf tref je leegte aan, of juist een warboel van allerlei kanten die je op zou kunnen gaan.

Aan de slag?

Is dit herkenbaar voor jou? Kom dan eens langs (online of in het echt) voor een intakegesprek voor coaching. Aan de hand van diverse oefeningen ondersteun ik je bij de zoektocht naar wat voor jou waardevol is in je leven. En hoe je daar invulling aan geeft. Samen werken we aan jouw persoonlijk leiderschap. Dat je kunt gaan voor wat je belangrijk vindt – ook wanneer het even tegenzit.