Skip to main content

Wanneer jouw verstand werkt als dat van de meeste mensen, herken je het vast… soms word je zo in beslag genomen door piekergedachten, dat je leven zich meer afspeelt in je hoofd dan in het echt. Meestal heeft dat ook weer invloed op hoe je je gedraagt tegenover anderen of jezelf.

Piekeren over het verleden

Een voorbeeld: tijdens die bespreking op je werk kwam je niet goed uit je woorden, waardoor jouw ideeën van tafel werden geveegd en iemand anders is aangewezen om dat interessante project uit te voeren. De rest van de dag draai je het scenario nog honderd keer af. Waar ging het mis? Wat had je anders kunnen doen? Nee, dít had je moeten zeggen! Wat suf dat je daar niet op bent gekomen. De rest van de dag komt er amper nog iets uit je handen en wanneer je thuiskomt reageer je kortaf tegen je partner/kind/huisgenoot. In plaats van te sporten, trek je ’s avonds een fles wijn open en stort je je op de bank.

Zorgen over de toekomst

Ander voorbeeld: je gaat over een aantal dagen op sollicitatiegesprek voor een functie die je op het lijf geschreven is. Je hebt al vele uren besteed aan de voorbereiding. Toch houd je een knagend gevoel van onzekerheid en er ontstaan in je hoofd voortdurend nieuwe dialogen waarin je jezelf oefent voor het gesprek met de sollicitatiecommissie. Wanneer je zoon/dochter enthousiast vertelt dat er vandaag een nieuwe klasgenoot in zijn groepje is komen zitten die hij op weg heeft geholpen met de rekenmethode, hoor je dat maar half en reageer je afwezig.

Train je opmerkzame zelf

Wil je loskomen van je piekergedachten en je meer verbinden met wat er hier en nu in het echte leven plaatsvindt? Gun jezelf dan op regelmatige basis een pauze en train jouw ‘opmerkzame zelf’. Wanneer je je gedachten zonder oordeel van een afstandje kunt opmerken, voorkom je dat je erin meegetrokken wordt. Jij oefent invloed uit over jouw gedachten in plaats van andersom. Om je hierbij te helpen, heb ik een meditatieve oefening ingesproken die ik cliënten aanbied in mijn coachingspraktijk. Gebruik hem zoveel je wilt.

Deze audio is gebaseerd op de oefening ‘bladeren op de stroom’ van Russ Harris en is te vinden in het boek ‘ACT in de praktijk’.